EET jak nástroj zabíjení podnikatelů.

9. 10. 2016 12:00:00
Zní to jako pohádka, co začala slovy: léta jedli pili, hodovali, dobrou vůli spolu měli a pak přišla EET a všichni od hladu se uchlastali. Tak se stalo, že zkrachovali...

Jak se zdá, pro některé lidi EET znamená tolik, co pro jiné nepřežitelná přírodní katastrofa či skutečné placení daní (což je v podstatě to samé). Přiznat, kolik peněz mi projde rukami začíná nabývat rozměrů boje s brazilskou drogovou mafií.

Ovšem jak se zdá (a vlastně po výsledku krajských voleb už nezdá), mnoho slušných drobných podnikatelů už brzy umře hlady a ten zbytek výrazně zchudne na úroveň všech nás, co platit daně musíme, protože jsme zaměstnanci, kteří se tomuto procesu vyhnout nemohou a náš výdělek zaměstnavatel zdaní podle zákona.

Zatím co jiní podle zákona se takové záležitosti vyhýbají a jsou schopní dokládat účtenkami od poloviny příbuzenstva, co všechno museli vynaložit k podnikání, aby vůbec podnikali. A nestydí se ani trochu za podvod, který dosud procházel.

Teď přichází konečně doba, která alespoň trochu narovná vztahy mezi skutečnými plátci daní a těmi, co si na ně jen hrají, ale nikdy vlastně nevydělali ani korunu. Auto je firemní, dům je firemní, dovolená byla školení a časté obědy s nejbližšími (nemusí jít nutně o rodinu) byly pohoštění obchodního partnera.

Všem v okolí ukazovaná „podnikatelská dovednost jak žít na úkor státu“ teď dostane první ránu. A podle mnohých zainteresovaných asi velkou. Jinak by tak urputně nebojovali proti EET.

Pro nás, pro které je placení daní prostě neodmyslitelné, to prý bude také katastrofa. Už nepůjde nic „bez faktury“ nebo bez dokladu. Osobně si myslím, že právě u malých živnostníků a podnikatelů to ale zůstane při starém. Občas něco přiznají a většinou nepřiznají nic. Ovšem až půjdou do důchodu - a mnohým se to už přihodilo – nedostanou téměř žádný. A až dojde na přiznání majetková, bude to ještě veselejší.

Proč o tom takto píšu? Protože stále dokola slyším, jak je život podnikatele a živnostníka těžký, co všechno musí pro korunu vytrpět a že vlastně žijí z ruky do úst. Jestli ta SKUTEČNĚ nějaký podnikatel či živnostník žije, dře se jako mezek a výsledkem je život na hranici chudoby (myslím skutečné chudoby, ne chudoby zchudlého milionáře, žijícího v nuzném desetimilionovém domě a jezdícího autem za ušmudlaný milion, na což si vydělal utrháváním si od úst), pak takový podnikatel by měl nechat toho podnikání a nechat se zaměstnat. Že jsem blázen, aby dřel za 20.000 měsíčně a ještě platil daně? Pak ať si podniká dál, ale daně platí podle toho, jaká je skutečná realita stavu jeho podnikání.

Už několik podnikatelů mi na tyhle názory řeklo, že jsem ubohý hajzl, co jim závidí jejich těžce vydělané peníze, o které se přece nebudou dělit s nějakým podělaným státem, co je dá nepracujícím, feťákům a do zdravotnictví. A na to oni kašlou!

P.S. Jenže – proč bych já měl a oni nemuseli? Jen proto, aby tu někdo "podnikal" a smál se mi, že jsem zaměstnanec?

Autor: Aleš Baloun | neděle 9.10.2016 12:00 | karma článku: 27.71 | přečteno: 1402x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 241 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.40 | Přečteno: 1492 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 1047 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1809

Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...