Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

v jiných souvislostech), je to kampaň. Porovnáme-li si úmrtnost, počty nakažených a vyléčených lidí covidu-19 se sezónní chřipkou, vychází z toho chřipka hůře. Nepodceňuji nikoho, proto zde tvrdím vše bez patřičných odkazů. Lze to lehce dohledat. Mám za to, že se pandemie hodila. Komu, o tom by se daly vést nekonečné debaty. Třeba některým finančníkům – hospodářská prosperita trvala neuvěřitelně dlouho. Nebo elitám, které si přejí upevnit moc státu. A našli by se další. A konspirační teorie budou mít zase bohaté hody.

Pro odlehčení závěrem něco poesie. Je to k věci, ač to na první pohled nemusí být každému zřejmé.

...a to tvé temné obejmutí

láká ven všechny iluze

a s důvěrou mne věřit nutí

jak upír v krevní transfuze.

V Mostě, dne 21.4. LP 2020 Jindřich Kubánek P.S. – Manželka mi udělala předběžnou recenzi a musím uznat, že má pravdu. Vůbec jsem nezmínil, na čem je založena celá ochota a dobrovolnost občanů České republiky dodržovat vládní nařízení. Na obavách o osud starých lidí, našich babiček a dědečků, kteří po nakažení koronavirem umírají jeden po druhém jak mouchy před zimou. Tak se nám to snaží vštípit od začátku celý krizový štáb. Je to podobné, jako kdyby se ti, kteří v době svého úmrtí, kdy měli infarkt, selhání ledvin, rakovinu nebo jinou vážnou nemoc a stihli dostat rýmu, počítali do statistiky úmrtí na rýmu. Někdo si toho snad i všiml, ale červ pochybností hlodá. Co kdyby na tom nebezpečí pro lidi v pokročilém věku něco bylo? Raději vše dodržím, ať to má smysl nebo ne – říká si většina rozumných lidí. Přestože se stejnou cestou mohli babi i děda dostat ke chřipce třeba loni nebo kdykoli dřív. Příště si namísto nošení roušky na záda namalujeme kosočtverec s čárkou. Proč ne? Už jsme zvyklí.

0 0
možnosti
Foto

Odkaz pro doplnění:

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

Je to statistika úmrtnosti v asi polovině evropských zemích po týdnech. Není tam rozlišeno, nač ti lidé umřeli, ale nárůst na konci dubna vypadá přece jen ostřejší, než při běžných chřipkách v předchozích letech.

0 0
možnosti
Foto

teorie. Přestal jsem kouřit roku 2011. Od té doby jsem neměl zvýšenou teplotu ani bolavé mandle. Letos od doby rouškobraní mne mandle vzaly dvakrát. Naštěstí ibalgin a zázvor pomohly.

Vadí mi a pokládám za škodlivé odkládání a tím i zanedbávání lékařské péče. Nevím jak jinde, ale u nás na šachtě byly dočasně zrušeny preventivní prohlídky. U obvodní doktorky je to stejné. Mám přijít po krizi. Paní zubařka se mi na zuby podívala. Rehabilitace kvůli střevům a zádům zrušena, ani domluvit se nelze. Na urologii jsem jen dal vzorky moči a krve a dostal jsem prášky. Pan doktor to vyřídil po telefonu. Nicméně se víceméně cítím zdráv. Jsou na tom lidi hůř. Třeba ti, kteří čekají na operaci.

Vadí mi a pokládám za škodlivé neustálé a vytrvalé udržování hysterie a vyvolávání strachu Českou televizí i TV Novou. „Zachraň bábu, zachraň dědka!“, „Tvoje rouška chrání mě, moje rouška chrání tebe!“, „Děkujeme sestřičkám, hasičům, lékařům, policistům v přední linii!“. Patetické a emocionální výlevy propagandy, moderátoři dopoledních bloků v náhubcích melou o psychických problémech v této těžké době, perou do nás čísla nakažených, mrtvých, vývojové grafy, instrukce co máme kdy a jak dělat, zprávy udržují paniku. Cíl je jasný. Vystrašené obyvatelstvo je ochotno poslouchat dobře míněné rady, chovat se dle doporučení a ani na ně nemusí dozírat státní správa. Lidé se ochotně napomínají a udávají sami. Policie na těch několik rebelů stačí.

Vadí mi a pokládám za škodlivé, že se odpovědní činitelé, konkrétně pan Hamáček, pan Babiš a pan Prymula nedovedou na jednotném názoru dohodnout kdesi ve sněmovním kabinetu a lidem vyprávějí, co je právě napadne. To mohu dělat já, vy, nebo kdokoli jiný, ale ne ti, podle kterých se v době výjimečného stavu točí ekonomika, zdravotní situace a vše další ve státě. A mohli by také prozradit, co je k jednotlivým omezením vedlo a jaký mají účel. To samé platí o návratu k normálu.

Co si o tom vše myslím? Jak říká pan premiér Babiš (ovšem o zcela jiných věcech a v

0 0
možnosti
Foto

V čase moru

Podčárník aneb zamyšlení nad zvláštnostmi některých skutečností dějících se v období koronavirové pandemie v českém chlívku.

Tekutou dezinfekci, respirátory ani ochranné roušky nemáme. Hlásala papírová cedulka za sklem na lékárně. Bylo to tehdy, kdy se pozvolna začalo smrákat a televize nesměle šeptala, že covid-19 dorazí brzy. Pochopte – ještě nevěděla, co si může dovolit. Zpočátku mne to sdělení rozesmálo, protože podle dosud dostupných informací by takové věci byly stejně účinné jako modlitba nebo šamanský obřad. Pomýšlel jsem škodolibě, že bych si doma vyrobil podobnou s nápisem „ ...stejně jako škapulíře, amulety a krucifixy.“ a přilepil ji vedle. Ale než jsem se rozhoupal, přestala všechna legrace.

Byl tu první nakažený a zákaz akcí s účastí nad sto lidí, pak nad deset, hned na to veškerého sdružování a nařízení povinného nošení roušek na veřejnosti. Vzápětí i v práci, obchody zavřeny, nevycházejte ven, nenavštěvujte se, neshlukujte se, rozejděte se. Seďte doma u televize, choďte jen do práce a když už musíte, nakupte si rohlíky a mléko. A někdy se projděte přírodou, ale rychle, opatrně a ať nikoho nejraději nepotkáte. A s rouškou na obličeji. Jasně, tou, kterou jste si sami ušili. Nebo máte nějakou jinou?

Tak to bylo během největších restrikcí. Ve stručnosti a mnohé jsem nezmínil. Každému asi mohou připadat nepříjemné, omezující či zbytečné nebo přímo škodlivé jiné věci. Nejsem podnikatel, ale musí být dost nepříjemné zůstat najednou bez peněz, práce a s mlžnými vyhlídkami. Což není naštěstí můj případ.

Vadí mi a pokládám za škodlivé už i jen samotné nošení roušek. Jde o nehygienický kus hadru, protože již po několika minutách je vlivem dýchání látka zapařená, tudíž pro vzduch neprůchozí. Člověk s rouškou proto obsah plic vypouští do okolí po stranách, čili jen jiným směrem. Stejně tak se i nadechuje. Navíc nepřirozené mikroklima je rájem pro množení virů, bakterií a plísní, neboli rouška místo ochrany působí přesně opačně. Není to jen má

0 0
možnosti
Foto

Já si jednu manipulaci dovolím a klidně si ji obhájím...

Pokud se podíváme na průměrný věk a vůbec rozložení věku obětí koronaviru nelze si nevšimnout toho, že nám v podstatě umírají hlavně slabí a hodně staří jedinci (kteří navíc měli tu smůlu, že díky zahlcenému systému neměli tu péči, která jim mohla pomoci). K nim se z mladých a zdravých přičítají totálně vyčerpaní pracovníci zdravotního sektoru.

Osobně tvrdím, že covid není zabiják, ale komplikací již tak vážného zdravotního stavu. Jeho zákeřnost spatřuji ve schopnosti zahltit systém - ve v podstatě nulové imunitě proti nákaze. Prostě vzniká nám velké množství vážných případů najednou.

Dle mého názoru je prostě reakce společnosti přehnaná a v veskrze chybná (samozřejmě při zpětném pohledu). Ve snaze ochránit jedince, kteří by stejně velice záhy bohužel zemřeli, přivedeme zavedenými opatřeními velké skupiny lidí do existenčních problému a opatření tak mohou mít ve výsledku větší počet obětí než covid (sebevraždy zkrachovalých, lidi bez práce na ulicích atd.) Já prostě nevěřím, že je schopen stát dotovat potřeby lidí, kterým způsobí existenční problémy.

Při zpětném pohledu bylo jedinou správnou reakcí izolovat rizikové skupiny (staří, lidé s respiračním a nádorovým onemocněním) a k onemocnění přistoupit jako ke chřipkové pandemii. Počet vážných případů v ostatní populaci by rozhodně nepoložil zdravotnický systém a nesložila by se světová ekonomika jako domeček z karet.

0 0
možnosti
Foto

Chápu Vaši argumentaci. nechci zpochybňovat nebezpečnost a nevyléčitelnost Corona viru. Pokud my, s opačným názorem, než je Váš, poukazujeme na jiné nemoci, je to ze dvou důvodů:

1) Uvádět čísla denně je ještě více manipulativní, než srovnávat tuto chřipku s rakovinou. Běžný člověk nečte statistiky a neporovná si objem problému, měl by prot vědět, v jaké relaci je tato nemoc vůči ostatním, a

2) Nejde o nebezpečnost, ale o to, co řekl jeden italský profesor uprostřed největšího lombardského zoufalství. "Corona virus zabíjí, ale chudoba také!" Jinými slovy utlumená ekonomika znamená méně peněz mimojiné i pro zdravotnictví a kvůli tomu zemře možná mnohem více lidí, než na corona virus. To myslíme my, ekonomové, tím srovnáváním, jakkoli je každá smrt blízkého bolestivá.

4 0
možnosti

Naprosto souhlasím. Navíc hlavně nechápu plošné omezování běžné zdravotní péče v zařízeních, která se léčením Covid - 19 nezabývala. Není divné, že se některé nemocnice a sociální služby rozjíždějí až v tomto týdnu? Chápal jsem to v březnu, kdy nebyl dostatek ochranných pomůcek, ale dnes?

1 0
možnosti

Mě pro změnu připadá manipulující , když čtu zprávu o tom, kolik je v nějaké zemi celkem nakažených a celkem zemřelých... taková informace mě zvedá ze židle. Protože nevypovídá takřka o ničem. Každá země má totiž jiný počet obyvatel a tisícovka nakažených v Německu není totéž co tisícovka v rámci ČR. Dále nic to nevypovídá o současnosti. Může to akorát něco říci o tom , jak rychle a jak dobře která země na tuto krizi zareagovala , ale to je asi tak vše. Například Německo má aktuální počet nemocných na 100.000 obyvatel již nižší než máme my. A tady je Německo prezentováno jako odstrašující příklad.

6 2
možnosti

tady se ohani spousta lidi otevrenou hospodou.... hospody otevrene jsou

dale jestlize je umrtnost velka u senioru, tak se maji izolovat seniori a ne omezovat ostatni, kteri by to presli, ja si daval kazde rano bazen a studenou sprchu, ted by me studena sprcha zabila, imunita pote, co je clovek mesic a pul doma jde do kytek

to si spousta lidi neuvedomuje, ze touto izolaci si tu imunitu snizuji.....

4 4
možnosti
Foto

Naprostá většina těch, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem, byli staří a nemocní lidé. Nechci, aby to vypadalo krutě, ale co je divného na tom, když zemře starý nemocný člověk?

13 10
možnosti

A28l29e95š 67V80o67l70f

3. 5. 2020 8:54

No a? Takže se může kludně zavézt to, že staří a nemocní se už nemusí léčit, protože stejně zemřou?? Co jste to zanechutné lidí?

10 8
možnosti

Na PL a zde na osobním blogu (když mě Banga zakázal hl. stranu) jsem dal dva články v reakci na rektora Zimu a také na ředitele Motola Ludvika. Jejich srovnávání s minulými vlnami chřipek má jednu základní chybu: nemohou vyčíslit podstatně méně mrtvých, když by byla přijata stejná opatření jako dnes. Opačně jsem dnes četl výpočet, že bez opatření (bylo to dáno koeficientem) by u nás ve spojitosti s covidem zemřelo minimálně přes 15.000 lidí.

4 5
možnosti

1) Zemřeli by na koronavirus a nebo s koronavirem? Ten poměr je neznámý a docela důležitý

2) Chybí Vám třetí možnost

a) Kolik lidí by zemřelo bez opatření

b) Kolik lidí zemřelo se současnými přísnými omezeními

c) Kolik lidí by zemřelo s PŘIMĚŘENÝMI A CÍLENÝMI opatřeními

7 2
možnosti
Foto

Tahle nemoc je jen trochu nová, problém z ní udělaly až vlády.

13 3
možnosti

A31l28e50š 58V36o64l79f

2. 5. 2020 21:37

Tak určitě..Španělská, Francouzká, Anglická, Švédská a pod. určitě ano.

3 5
možnosti
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...