Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

S některými drobnostmi by se dalo polemizovat.

Ale zásadní chyba je na konci. Stát s tím nic neudělá. Ani nemůže.

Jediným kdo s tím může něco udělat, jsou spotřebitelé. Obchodníci naprosto přesně vědí, co konzument žádá. On nežádá kvalitní výrobky, ale levné výrobky (polský dodavatel dodá přesně to, co bylo objednáno).

0 0
možnosti
Foto

„Pokud jste zastáncem státních intervencí v tuzemsku, jste levičák. Pokud jste zastáncem státních intervencí v zahraničí, jste pravičák. Pokud jste zastáncem státních intervencí kdekoliv, jste umírněný. Pokud státní intervence kdekoliv odmítáte , jste extremista.“ – Joseph Sobran

0 0
možnosti
JL

V podstatě jsou dvě možnosti. Buď koupíte chybějící produkt v zahraničí. Cena?

Nebo přesvědčíte domácího produkce k výrobě něčeho co se mu nevyplácí. Dotace a s tím související cena. V dnešní době není žádný stát na světě soběstačný, včetně těch největších. Tedy, zbytečné mudrování.

4 0
možnosti
Foto

Tak plánujte, ať je legrace! ;-D

3 0
možnosti
Foto

Bývali jsme soběstační téměř ve všech komoditách.;-D;-D;-D

4 4
možnosti
Foto

Pamatuji, že jsme byli v potravinách soběstační. Cha, cha. Nebylo maso, protože jsme nebyli schopní dodat tolik masa, kolik trh žádal. Peníze na dovoz masa nebyly a tak se zavedly bezmasé čtvrtky. Jinak v době komunismu 40 procent potravin bylo dovezeno z kapitalistických zemí a dovoz potravin činil 3, 74 miliardy korun.. Tak potravinářské podniky na pokyn „strany a vlády“ šidily na surovinách. U pečiva a cukrovinek poklesl podíl tuku z 28 na 13 %, u listového těsta z 28 na 20 %), masné výrobky byly nastavovány vaječnou melanží nebo moukou a mléčné výrobky byly ve velkém „křtěny“ vodou, takže jejich kvalita klesla na nejnižší úroveň v Evropě. Československé konzumní mléko mělo kvůli tomu v roce 1962 nejprve 2 % tuku a od roku 1963 dokonce jenom 1,8 %, zatímco rakouské mělo 3,6 %, belgické 3,2 %, dánské 3,8 %, západoněmecké, francouzské, holandské nebo švédské 3 % tuku. Poláci produkovali konzumní mléko s obsahem 2,5 % a 3,2 %. Dokonce i v Sovětském svazu se obsah tuku v mléce pohyboval kolem 3,3 procent. Také ředění másla vodou (čs. máslo obsahovalo až 22 % vody, zatímco ve většině evropských zemí máslo obsahovalo max. 16 % vody. To přinášelo problémy spotřebitelům při vaření a obchodníkům při skladování, protože ošizené produkty nejenom hůře chutnaly, ale také se podstatně rychleji kazily a tak dál.

Pramen :Národní archiv, f. Archiv ÚV KSČ 1945-1989

5 1
možnosti
JB

J78i22r74i 46B16o68r

7. 4. 2020 9:54

V neděli jsem tady dostal zaracha na 12 hodin za citát z filmu Pelíšky,a to jsem to "ošklivé" slovo vytečkoval. Tak musím být opatrný.V roce 1992 jsem byl služebně v Rusku.Ve všech obchodech na vesnicích měli anglické prací prášky do automatických praček.Velice levné. Bohužel neměli vodovod ani pračky. Naši soběstačnost v zelenině a ovoci si velice dobře pamatuji. Jděte do obchodu porozhlédněte se a zavzpomínejte,co všechno tam nebude. Možná,že jste jenom mladej.EU

10 0
možnosti
SB

Karma!

Nevyčítám jiným státům EU, že hledí více na své zájmy než na zájmy EU jako celku nebo dokonce než na naše zájmy. Je logické, že to dělají a je to součástí lidské přirozenosti. Všechny státy jsou tvořeny lidmi, a tak lidská přirozenost má v jejich rozhodnání prioritu. Jejich přístup k nám je naprosto logický a přirozený. Kdyby byly státy tvořeny jeleny, převažovaly by v nich jelení vlastnosti a kdyby byly tvořeny skleněnými korálky, převažovaly by v nich vlastnosti skleněných korálků.

Já vyčítám těm, kteří před vstupem do EU lidem lhali, že to takové nebude. Že v EU předsudky půjdou stranou. Ten slib byl nesmylem. Předsudky jsou nezávislé na nějakém právním uspořádání - po právní stránce jsme si i v ČR jako občané rovni, ale rovnost na papíře nemůže nic změnit na předsudcích (teď nebudu psát, zda oprávněných, či nikoli, ale omezím se na to, že budu suše kontatovat, že ty předsudky reálně a objektivně existují) vůči jedné skupině státních příslušníků ČR. Prostě to nelze vyřešit nějakými zákony nebo nějakou mezinárodní smlouvou. Zákon může zrovnoprávnit všechny skupiny obyvatel, ale kdo měl předsudky před přijetím zákona, bude je mít i potom. Stejně tak na mezinárodní úrovni: Kdo měl předsudky proti Slovanům před jejich vstupem do EU, ten se jich nevzdal tím, že 1. května 2004 vsoupili do EU. Když se uzavře mezinárodní smlouva, tak se na myšlení lidí nic nezmění. To nikomu nevyčítám.

Já vyčítám těm, kteří před vstupem do EU slibovali, že tam půjde ekonomické sobectví stranou. Stejně jako mně jsou bližší Češi než třeba Irové, tak například Holanďanům jsou bližší Holanďané než například Lotyši.

Ano, musíme si pomoci sami, a kdo někdy sliboval lidem, že to v EU bude vypadat jinak, tak sprostě lhal, ať už to dělal jako politik, jako novinář nebo třeba jako herec v těch spotech před referendem.

Není chybou jiných, že na nás kašlou. Je chybou naší, že si hodně lidí z řad českého národa myslelo a v menší míře dosud myslí, že tomu bude jinak.

3 0
možnosti
MV

ano, pomahat sami sobe jsme mohli uz davno a nemuseli vozit z Ciny vsechny ty ochranne prostredky, ktere tak draze platime

a jsem rad, ze jsme v EU - bejt sami - vubec netusim, co byste psal pak

11 1
možnosti
JK

Dvě poznámky. 1. Měl byste také uvést, kdo zařídil, že se tady pěstuje hlavně řepka. 2. To je těm chudým Rusům fakt hodně platné, když je v obchodech všeho dost, ale oni si to nemohou koupit.

11 1
možnosti
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...