Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět ve lžích a manipulacích po česku aneb jak zblbnout lidi.

Žijeme v době, kdy běžný člověk téměř nemá šanci poznat, jaká je skutečná pravda a důvod toho, co se děje. A všichni ti šiřitelé „zaručených informací“ toho využívají naplno.

Nebo spíš „Za vším hledej peníze, protože nic se neděje samo od sebe…“ Nikomu dnes nejde o někoho druhého ve smyslu pomoci mu. A zneužití těch pár, na počátku dobrých myšlenek a skutků se děje s naprostou samozřejmostí. Obviňujeme z toho automaticky politiky ale to je jen zlomek zla.

Všichni se ohání tím, jaké to bylo za komunistů, respektive za minulého režimu před více jak 30-ti lety, ale myslím, že dnes je to daleko, daleko horší. A to ve všech směrech. Kdysi to byla politika dezinformovanosti a mlžení, kterou všichni tušili.

V současnosti už ani tušit nebo odhadovat, kde je pravda a co je lež téměř nejde. A napomáhá tomu internet a především média. Vytváření „situací na objednávku“ je na každodenním pořádku. A to nyní nemyslím dění v USA ohledně rasismu. Stačí se podívat do „České kotliny“ a pár posledních měsíců.

V únoru 2020 jsem četl články o cenách nemovitostí, o to, že Češi neumí šetřit, o tom, že jsme národem ochlastů… O tom, že chybí byty, bude nedostatek potravin, že za špatným ovzduším je automobilový provoz a mnoho dalších, podobných informací. Informací, které dnes už pravdivé nejsou. Byly samozřejmě vytvořeny a šířeny účelově. Pro zisk konkrétní skupiny lidí.

Není to dlouho, co se bankéři rozčilovali, že lidé šetří naprosto zbytečně a že to škodí ekonomice, navzdory tomu, že ti samí bankéři a ekonomové se čílili, že lidé neumí šetřit a v dobách zlých, které by mohly přijít, nebudou mít dostatek financí, jak je přežít. A ejhle – Češi během měsíce navýšili úspory na svých účtech o 55 miliard. A zase je to podle těch samých bankéřů špatně. Protože lidé tyhle peníze nevložili do bankovních produktů, ale je uložili na špatné časy. 

Turisté nic moc ekonomice nepřináší, jen působí problémy. Češi jsou národem alkoholiků a narkomanů. Pak přijde Koronavirus a všechno je jinak. 

Zamrzl turistický ruch a krachují hotely, restaurace a byznys se suvenýry.  Najednou klesla radikálně spotřeba alkoholu a prodej drog.   

Stejná situace je na trhu s byty a bydlením. Najedenou je volných mnoho bytů a dokonce klesají – ačkoliv to ekonomové ani ve snu nepředpokládali – ceny nemovitostí, výstavba bytů se skoro zastavila a trh s hypotékami je na dně. Všechny karty se najednou otočily. Na katastru nemovitostí není do čeho píchnout, geodeti nemají práci, ale podle informací na internetu všechno jede naplno, všichni kupují chalupy, staví domy a nakupují byty… Realita je naprosto opačná. Jediná pravdivá informace je, že automobilky jsou v krizi, protože automobily lidé nakupují velmi omezeně. A to se lepšit příliš nebude. Lidé mají strach a už šířeným informacím nevěří.

Rádoby fundované názory ekonomů působí jen jako směšná reklama bankovních domů a realitních makléřů. Předhání se v odhadech dalšího vývoje podle jejich modelů, které nemají pro tuhle situaci vůbec žádné zdůvodnění. Nikdo neví, co bude za měsíc a říkat lidem, že se všechno zdraží a teď je ta jediná šance dobře investovat nebo utratit peníze je jen klamavá informace, za kterou oni trestnou zodpovědnost mají stejně velikou asi jako předpověď počasí na 14 dní dopředu od jakéhokoliv meteorologického ústavu.

Skutečně jediný smysl je donutit lidi utrácet přesně tam, kde to jiný chtějí, tím, že jim vnutí hysterickou představu o promarněných šancích dobře zhodnotit svoje peníze.

A ejhle, ono to nefunguje.

Lidem postupně dochází, že „přežít“ budou muset sami, svou vlastní metodou. Nebudou kupovat drahé nebo předražené věci, nebudou utrácet na dovolené v cizině, nákupy finančně náročných věcí odsunou na neurčito a budou šetřit. Už totiž zjistili, bez čeho se dokážou nyní obejít a vyjdou pak i s menším obnosem peněz.

Že ovoce a zelenina zdražují a ještě budou zdražovat? Kdo může, zruší trávníček a nadělá záhonky, zase se bude vyplácet pěstovat si vlastní zeleninu i ovoce, zase lidé budou na vesnici mít slepice na vajíčka a další zvířectvo na maso…  

Na rozdíl od chudnoucích bohatých jsou už totiž na nějakou chudší verzi života zvyklí. A hlavně už jsou lidé velmi opatrní na nějaké mediální masáže o tom, co by měli a neměli. 

P.S. A že se zlepšilo ovzduší? No osobní auta to nezavinila. To už se ví. Letecká doprava a kamionová doprava byly tím rozhraním. Kamiony se vrátí podle toho, jak bude nebo nebude stoupat spotřeba zboží. Lodě z Číny jsou už z velké části mimo provoz a spotřeba paliv klesla tak, že ani aktivista Greta T. nemá, do čeho by ryla…Že lépe už lidem bylo a bude jen hůř? To je možná jediná pravda z toho všeho.  

Autor: Aleš Baloun | pondělí 22.6.2020 18:01 | karma článku: 29,70 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Aleš Baloun

Ptáte se: „Proč nová Covid omezení“? Odpověď je snadná.

Když přišel AIDS, začali se ho lidé bát. Byl to virus, co bral zdraví a životy. Pak s prvními léky a používáním ochrany se podařilo jeho rozmach přibrzdit...Stačí dodržovat opatření..

21.11.2020 v 8:01 | Karma: 26,67 | Přečteno: 926x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

NÁM tady NIKDO nebude NIC zakazovat!

Stávající opatření proti šíření Covid-19 jej nezastaví a asi ani moc nepřibrzdí. Lidé totiž pravidla nedodržují schválně.

12.11.2020 v 7:01 | Karma: 35,38 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Ostatní

Aleš Baloun

Ať žije Zdenda, bojovník za české nálevny!

Post ombudsmana spolku SLZA má nového, nečekaného kandidáta. A zcela jiných kvalit a navíc těžkého kalibru.

11.11.2020 v 19:01 | Karma: 25,48 | Přečteno: 944x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

Tak jak? Zkoušíte dýchat penisem jako Houdová?

Asi opravdu mnozí zkouší dýchat penisem, jak guru Houdová doporučuje. Je taková věc opravdu možná? Vyzkoušela i její propagátorka a další? Nejspíš ano...

5.11.2020 v 12:01 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Osobní

Aleš Baloun

Česká pošta: Vaši zásilku jsme doručili. Někomu jinému s jiným jménem a na jinou adresu...

...ale doručili jsme ji včas a v pořádku. Děkujeme Vám, že využíváte našich skvělých služeb! Vaše Česká pošta...

22.10.2020 v 19:01 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...