Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Nezastáváte se paní Schillerové? Přesně to, pane, děláte. Pokud si to neuvědomujete, je to ještě smutnější. Kromě toho je podstatou kauzy, že paní Schillerová lhala.

Když jsme ale u jazykové a stylistické úrovně, tak si znovu přečtěte tuto svou vlastní větu: "Jestli se díváte na televizní pořady a čtete kdekoliv na netu nějaké informace, nedá velkou práci najít v českém psaném slovu i hrubé pravopisné chyby a o mluveném slovu s mnoha přeřeky, přes slovní patvary až po „eh, é, chm, ...“ coby přetékajícím doplňkem odříkávaného, mnohdy pracně naučenému textu." Nepřipadá vám myšlenkově nedokončená? Když píšete "a o mluveném slovu", pak by mě zajímalo - co o mluveném slovu?

Pikantní je pak tato vaše věta: "Ale používám tohoto příkladu na to, abych poukázal na upadající, spisovný jazyk, komolený a pravopisně téměř zavražděný mnoha novými, moderními žurnalisty." Pokud vám tolik leží na srdci spisovný jazyk, měl byste psát správně. Potom se ale ptám, co dělají v této vaší větě čárky za slovem "upadající" a za slovem "novými"? Chtěl jste snad poukázat "na upadající a spisový jazyk", nebo na "upadající spisovný jazyk"? Rovněž se nedá napsat novými a moderními žurnalisty, což by ospravedlňovalo onu čárku, protože nejde o několikanásobný přívlastek, nýbrž o postupně se rozvíjející přívlastek a v tom případě se mezi jednotlivými přívlastky čárky nepíší.

2 12
možnosti
JK

A ještě něco, pane Baloune, na to jsem zapomněl. Píšete: "Ale používám tohoto příkladu na to, abych poukázal..." Správná vazba ovšem je, že "používáte příkladu k tomu, abyste poukázal..., a nikoli na to...".

0 3
možnosti
PC

Pane Baloune, jednoznačný souhlas! KarmaR^R^R^

11 2
možnosti
Foto

I44v35a17n 39M44a28r95e93k

17. 5. 2020 21:03

Pane Baloune, Karma. R^[>-]

8 2
možnosti
FZ

Tak snad jeden z pěti nejvyšších státních zaměstnanců by měl umět anglicky perfektně ,nechápu co na tom kdo nechápe a motá sem češtinu nějakých redaktorů.Ruština stačila někdy před 30 lety.

7 0
možnosti
VB

Tak anglicky v rámci EU bude mluvit od září asi 3 mio lidí - i když význam angličtinu chápu, nevím, proč z ní zkoušet naše ministry. Francouzština a němčina jsou nyní po brexitu mnohem důležitější.

2 4
možnosti
TT

Jenom poznámka: diktáty se ve škole dávají pořád stejně, známkují se taky pořád stejně a v angličtině se v tvrdém a měkkém y/i člověk splete úplně stejně jako v češtině (a pak tomu není rozumět úplně stejně jako v češtině)..

Ta představa, že vaše (moje) generace umí/uměla líp česky, je naprosto lichá. Ale dnešní generace umí líp anglicky.

4 6
možnosti
PC

P. Trusino,

jste úplně vedle. Autor článku má naprostou pravdu. Dnes ještě za 8 hrubých chyb dostane žák dostatečnou!!!!

Jinak k té vaší poslední větě - naším národním jazykem je (zatím ještě, chválabohu!) ČEŠTINA, tu je tedy nutné ovládat perfektně.

Dnešní mladá generace však prokazatelně neumí pořádně ani česky, ani anglicky!!

6 2
možnosti
Foto

No pokud moderátor či novinář neumí správně česky pak je to jeho ostuda a ostuda media pro které pracuje, ale nás ostatních se to nijak nedotkne a nic nás to nestojí.

Pokud ministryně financí neumí česky pak je to ostuda naší země a může nás to stát vyjednávací pozice a i přímo peníze.

Takže mně je ukradené jestli novinář nemluví dobře česky, ale setsakramentsky mi vadí když ministyně neumí anglicky.

6 15
možnosti
Foto

přesně, to u těch novinářů si pomyslím něco o tatarech co se česky učili včera, ale u ministra (ministryně) je to trochu jinak.

4 0
možnosti
Foto

Nezastavam se,ale...pokud paní ministryně neumí kvalitně anglicky,tak proč lže?Opravdu nevím proč mezi reportéry pletené nějaké pisálky na iDnes,kde je úroveň opravdu tragická...

7 13
možnosti
Foto

Anno, hlavně u těch moderátorů Č eské televize a rozhlasu. ;-(

5 2
možnosti
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...